Home > Diverse > Skab et smukt og privat haverum med en færdighæk

Skab et smukt og privat haverum med en færdighæk

Havens rum skabes ud fra samspillet af dens vækster, hvad enten det er træer, buske, græsplæne eller hæk.

Når man planlægger sin have, er det en god ide at tænke havens rum i forhold til højde: Jo flere træer, buske eller hække, jo bedre bliver rummet defineret.

Hvis du står med en helt nyanlagt have, kan det være en god ide at overveje alternativer til at så en græsplæne i hele haven.

En græsplæne er flad og skaber ikke rum i haven. Det gør derimod smukke frugttræer, høje blomstrende buske og hækplanter. 

Der findes forskellige typer hæk at vælge mellem, og hækken kan f.eks. plantes som små hækplanter. I så fald skal du væbne dig med tålmodighed, da det tager mellem 5-8 år, alt efter hæktypen, før hækken er vokset op og danner et dejligt, ugenert haverum.

Hvis du gerne vil have en hæk, der hurtigt skærmer og skaber et fint haverum, kan du se flere informationer her: infotidende

Vælg en hæk det matcher husets stil

Når du skal vælge hæk, kan du vælge mellem flere forskellige sorter. Prøv at kigge på husets stil: Hvis det er et gammelt og romantisk hus, passer den mere vildtvoksende hæk, f.eks. med blomster, godt. Hvis husets stil er moderne og minimalistisk, kan hække såsom bøg og liguster passe rigtigt godt. 

Her er en top ti over de mest solgte hække fra Plantorama:

  1. Liguster
  2. Bøg
  3. Syren
  4. Spiræa
  5.  Laurbær
  6. Rødbøg
  7. Fjellribs
  8. Potentil
  9. Surbær
  10. Naur

Plantning af hæk

Sådan går du igang, når du skal plante en ny hæk:

1. Vælg den hæk, der passer til huset. 

2. Afmærk de steder, hvor hækken skal være med jordspyd og spænd snor imellem. Mål længden på den samlede hæk op. 

3. Køb hækplanter, beregn ca. ni planter til to meter hæk. Antallet af planter sikrer, at hækken vokser op og bliver tæt og pæn. Et godt plantetidspunkt er efterår, alternativt forår. 

4. Grav en ca. 30 cm dyb rende, hvor du har afmærket hækken skal være. 

5. Tag hækplanterne forsigtigt ud af potten og placer dem i renden, ca ni stykker til to meter hæk. 

6. Dæk planternes jordklump til med jord, der er god og løs i strukturen. Hvis havens jord er meget leret, bør det erstattes med god, let muldjord. Hækplanter har svært ved at trives og gro i lerjord, da rødderne klasker sammen i den tunge, vandige jord. 

Pasning af hækken

En hæk har godt af en årlig klipning med hækkeklipperen og gødning i løbet af vækstsæsonen. Når hækken plantes, får den de bedste betingelser, hvis jorden dækkes med f.eks. barkflis, eller holdes ren for ukrudt.