Home > Diverse > Få højbede i haven – en smart og flot løsning!

Få højbede i haven – en smart og flot løsning!

Gode råd til at skabe en (endnu) hyggeligere have

Haven er for manges vedkommende en forlængelse af huset og fungerer i flere tilfælde som et ekstra rum, hvor man gennem sommerhalvåret flittigt opholder sig. Derfor er det også vigtigt at skabe en have, der har plads til hyggelige stunder, hvor man ganske afskærmet kan sidde i fred og ro – og lade sig fordybe i en god bog eller tillade sig selv at tage en tiltrængt og velfortjent lur. 

Det kan sommetider være svært at udtænke de løsninger, der vil fungere bedst i haven. Dog behøves det ikke at være hverken besværligt eller koste en bondegård at skabe en have, der er mere en blot en traditionel græsplæne. 

Ved at anlægge et højbed – kan du hurtigt og nemt skabe en have, der har små, fine afkroge. Netop fordi at højbedene muliggør at blive plantet på plænen, og at bedede derfor kan have en afskærmende effekt. En smart og nem løsning hvis man ønsker at opdele sin have i mindre positioner – for eksempelvis at skabe plads til en hyggekrog med hængekøje eller en udendørs lænestol. Tilmed er højbedene flotte og giver yderligere haven et friskt pust. En æstetisk og flot løsning! 

Det handler blot om at finde den type planter, der passer til den ønskede højde. Derfor kan du lave din højbede akkurat, som du ønsker dem – og dette gælder egentlig både, hvad angår størrelse og form. Mulighederne er mange. 

Der anbefales dog, at du ikke dyrker store træer eller buske i dine højbede. Til gengæld omfatter dette ikke de såkaldt langsomt voksende frugttræer eller buske med bæer. Her er højbedene forsat ganske anvendelige. Et godt råd hvis du ønsker at lave en hyggekrog i din have – her vil denne type af plante være ganske anvendelig. 

Derudover er højbedene ganske anvendelige for mange forskellige sorter af planter. Eksempelvis er det muligt at dyrke grønsager og urter – dette er rent faktisk en ganske fordelagtig og klog måde at gøre det på. Eksempelvis kartofler, ærter eller salat. En nem måde at blive mere selvforsynende på! Tilmed er der også noget ganske særligt forbundet med at kunne trække sine egne kartofler op af jorden og senere servere dem i en kartoffelsalat sammen med grillmaden på terrassen. 

Det er vigtigt at huske, at vande sine højbede hyppigt. Disse planter får nemlig ikke samme mængde vand, som planter, der er plantet direkte i jorden, gør. Sørg derfor for at vande planter tilstrækkeligt.

 

Du kan læse videre i artiklen Knivskarp have, der får selv haveentusiasten til at misunde dig?.

Leave a Reply